Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

Biztos jövőre vágysz? Szerezz jó diplomát!

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Dr. Pázmándi Kingával, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar megbízott dékánjával, az Üzleti jog területéhez tartozó tárgyak egyik oktatójával beszélgettünk karrierről, jövőről, a diplomás pályamodellről.


Egyre többször hallja az ember, hogy az egyetemi diploma helyett inkább „kézzelfoghatóbb gyakorlati tudást” adó szakmát érdemes választani. Ön szerint fontos a felsőoktatásban történő továbbtanulás?

Szerintem nagyon pontatlan és leegyszerűsítő összevetés a „szakma vagy diploma” szembefordítása. Egyfelől a felsőoktatásban szerzett tudás vitán felül szakmai tudás. Másfelől nehéz amellett érvelni, hogy a diplomás tudás nem kézzelfogható, és gyakorlati, hiszen az erre irányuló vizsgálatok szerint az egyetemi végzettség jelentősen megnöveli – nagyon leegyszerűsítve minimum megkétszerezi - az elhelyezkedési esélyeket, és többszörözi a jövedelmi várakozásokat. Ezzel talán válaszoltam is a kérdésére: szerintem nagyon fontos, hogy aki érettségizik, az tovább is tanuljon. Azt is gondolom, hogy ma kevesebben választják ezt, mint ahányan megtehetnék, ami nem jó irány, de ez messzire vezet, hosszan beszélgethetnénk róla.


Merre tart most a munkaerőpiac? Mely szakmák most a legkelendőbbek?

A modern munkaerőpiac valójában nem a szakmák piaca, hanem a készségeké. Annak a valószínűsége, hogy valaki a „tanult szakmájában” tölti az életét egészen a nyugdíjig, manapság szinte elenyésző. Gyorsan változik a világ, a piac a szakmai tudás mellett alapvetően a magas szintű alkalmazkodás képességét is elvárja a munkavállalóktól. Az egyetemi képzésnek óriási előnye hogy a szakmai tudás mellett gyors és hatékony munkapiaci váltásra alkalmas készségekkel vértezi fel a hallgatókat. Az felsőoktatási szakok között a gazdaságtudományi szakok stabilan listavezetők egyébként, így az általunk is meghirdetett képzési portfólió meglehetősen népszerű.


Egy kezdő fizetés gazdálkodási területen akár 200-500.000 Ft is lehet, de egyre kevesebb diák tud állami ösztöndíjasként tanulni. Mondhatjuk, hogy a diploma egyfajta befektetés is?

A gazdaságtudományi képzések valóban, alapvetően önköltséges formában folynak. Ehhez ráadásul egyéb költségek járulnak, a megélhetés, esetleg a lakhatás költségei. A diplomás karrierképben rejlő stabilitás és jövedelmi várakozások azonban valóban befektetési jellegűvé teszik a felsőoktatási tanulmányokra áldozott pénzt. Ebben nagy segítség egy jól kitalált ösztöndíjrendszer, ami előre kiszámítható módon teszi finanszírozhatóvá a tanulmányokat, így stabillá a „befektetést”. Az NJE GTK-n nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy aki nálunk „fektet be”, az elégedett legyen a „hozammal”, persze nemcsak az ECO Ösztöndíjprogramon  keresztül.


Az NJE GTK miben tűnik ki a versenytársai közül? Mi az a plusz, amit az Önöknél végzett hallgatók kapnak?

Az NJE GTK a régió egyik legdinamikusabban fejlődő városának izgalmas képzési helye. Kecskemét gyönyörű város, ahol nem csak az egyetemnek, de a városnak, és nem mellesleg a rangos vállalati környezetnek is érezhetően fontos a fiatal értelmiség. Reményeim szerint a hallgatóink első sorban értelmesen és hasznosan töltik az egyetemi éveiket. Ez a biztosítéka annak, hogy biztos megélhetést nyújtó piacképes diplomával, magabiztosan távoznak majd. Kiváló oktatóktól szereznek magas szintű szakmai tudást, kiteljesíthetik a képességeiket, előre kiszámítható biztonságos finanszírozást adó ösztöndíj program mellett, igény szerint – több alapszakunkon - duális képzés lehetőségével. 2018-tól mindennek egy fantasztikus campus ad otthont.