Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

Családtörténeti könyvbemutató a Pedagógusképző Kar Könyvtárában

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Könyvbemutató

 

Családkutatókkal, levéltárosokkal, könyvtárosokkal, közösségszervezőkkel, hallgatókkal és oktatókkal telt meg 2017. szeptember 26-án a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar könyvtára. Kedden délután mutatták be Kecskeméten a „Kis Füzetben nagy segítség a CSALÁDKUTATÁSHOZ” című könyvsorozat 3. kötetét.

A könyvsorozatról, az új kötetről, valamint a családtörténet kutatók helyi és országos mozgalmáról Dr. Fülöp Tamás, a kar dékánja beszélgetett a kötet szerzőjével, Ari Ilonával.

Galéria

A könyvsorozat harmadik kötete – a témakörök szakavatott és elismert képviselőinek közreműködésével – a magyar levéltári rendszer és a határon túli magyar vonatkozású iratanyagokat őrző levéltárak bemutatásával kíván hasznos segítséget nyújtani a családkutatók egyre népesebb tábora számára. A kötetben a személy- és családnevekkel kapcsolatos kutatásmódszertani segítség mellett a katonai levéltárakban folytatott genealógiai kutatásokról és a fényképekről, mint a családi emlékezet forrásairól is találhatnak praktikus információkat az érdeklődők. A sorozat az elmúlt évek során nagy népszerűségre tett szert a családkutatók, a genealógia iránt érdeklődők körében. A könyvek nem csupán az amatőr, vagy a „gyakorló” családkutatóknak nyújthatnak hasznos támogatást, a sorozat ugyanis kutatásmódszertani szempontból akár az oktatásban is jól hasznosítható lehet.

A beszélgetés során elhangzott, hogy a családtörténet iránt érdeklődők száma évről évre egyre gyarapszik, ami azért is örvendetes, mert a családtörténeti kutatások nemcsak érdekes, olykor izgalmas elfoglaltságot jelentenek, hanem a személyes identitás megőrzése, ápolása, a helytörténeti kutatások támogatása szempontjából is jelentőséggel bírnak. Mindemellett pedig a családtörténet kutatók olyan közösséget is alkotnak, akik egymás munkáját segítve emberséggel, humánummal is megtölthetik az egyének és a közösségek életét.   

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00006 „A kutatási potenciál fejlesztése és bővítése a Neumann János Egyetemen” pályázat keretében valósult meg.